Moi blogi

Sanasto.

Lyhenteitä ja uusia käsitteitä tursuaa joka tuutista. Tässä on listaus tärkeimmistä mobiilielämän käsitteistä ja selitys mitä ne oikeasti tarkoittaa.

  • 1G, eli 1st Generation, kavereiden kesken "yksgee", tarkoittaa ensimmäisen sukupolven matkapuhelinteknologiaa. Aijai, historian tukiasemien havinaa. 1G on varmaankin tutuin meille kaikille NMT:n kautta. Muistatko vielä? No, kukapa muistaisi!
  • 2G, eli 2nd Generation, kavereiden kesken "kaksgee", tarkoittaa toisen sukupolven matkapuhelinteknologiaa ja on tuttu suomalaiselle GSM:n kautta, jo vuodesta 1991. Muistatko? Ei se mitään, sitä 2110 nokialaisen antennista silmään joka vanhoja muistelee.
  • 3G, eli 3rd Generation, kavereiden kesken "kolmegee", tarkoittaa kolmanne sukupolven matkapuhelinteknologiaa.
  • 4G, eli 4th Generation, kavereiden kesken "neljägee", tarkoittaa neljännen sukupolven matkapuhelinteknologiaa. Se tarjoaa jo oikeasti nopeaa kyytiä. Muun muassa Moi-liittymä on täysiverinen 4G-liittymä.
  • 5G, eli 5th Generation, kavereiden kesken "viisgee", tarkoittaa viidennen sukupolven matkapuhelinteknologiaa. Ja jos 4G-teknologia tarjosi nopeaa kyytiä, niin tämä se vasta nopeaa kyytiä tarjoaakin.
  • 5G-liittymiä alettiin markkinoimaan ahkerasti kevään 2018 aikana, tosin sen verran ennenaikaisesti, että kuluttaja-asiamiehenkin piti puuttua asiaan. Nyt 5G-liittymät ovat todella täällä, mitä se tarkoittaa?
  • EU-roaming ilmestyi puhekieleen EU-parlamentin vuonna 2017 kesäkuussa tekemän asetuksen myötä, joka poisti suomalaisilta (ja muilta EU- ja ETA-alueen kansalaisilta) kohtuuttoman suuret verkkovierailumaksut EU- ja ETA-alueella. Näin ollen matkailijat voivat soittaa, tekstata, tai surffata mobiilidatalla joko kotimaisilla hinnoilla, tai pienellä lisämaksulla, jolle on erikseen määritelty yläraja. Lue lisää EU-roamauksesta täältä!»
  • Embedded SIM, eli laitteeseen upotettu tai pysyvästi sisäänrakennettu SIM-kortti, jota ei tarvitse koskaan yrittää kaivaa laitteesta irti.

    Perinteisesti, vaikka operaattoria vaihtaessa, joutuu myös vaihtamaan SIM-kortin, mutta eSIM mahdollistaa vaihdoksen pelkällä uudelleenohjelmoinnilla. eSIM on toinen nimi Soft SIM:lle.
  • Mobiililaajakaista eli liikkuva laajakaista on monikäyttöisempi vaihtoehto kiinteälle laajakaistalle, joka kulkeutuu koteihin valokuidun tai kupariverkon kautta. Laajakaistalla tarkoitetaan kiinteähintaista liittymää, jonka miniminopeus on 256 kbit/s. Nykyisin nopeudet ovat monessa paikassa jo tuhatkertaisesti yli määritellyn minimin ja melko lähitulevaisuudessa voitaneen lyödä toinenkin tonni perään 5G-verkon ansiosta 😎.
  • Mobiilivarmenne on sähköinen henkkari, jolla tunnistautuminen tapahtuu kännykän kautta. Yökerhoon sillä on tässä vaiheessa turha yrittää sisään, mutta useimpiin pankkien, julkishallinnon ja terveydenhuollon verkkopalveluihin sillä pääsee tunnistautumaan kätevästi.
  • Mobiilireititin on perus kiinteän laajakaistan reitittimen astetta näppärämpi sukulainen, sillä sen avulla WLAN-yhteys liikkuu mukana kotoa vaikkapa mökille! Mobiilireitittimen (tunnetaan myös nimellä mokkula reititin) suurin ero kiinteään kaveriinsa on nimensä mukaan langattomuus - laite jakaa siis jo valmiiksi langatonta 3G- ja 4G-verkkoa!
  • Mikäli et halua tilata uuden kokoista SIMiä liittymän tarjoajaltasi, on normaalikokoisesta mini-SIM -kortista, tai micro-SIM -kortista mahdollista leikata nano-SIM -kortti joko vapaalla kädellä, tai SIM-korttileikkureilla. Lue lisää nano-SIMin leikkaamisesta tästä>>
  • Personal Hotspot, eli oma yhteyspiste, tarkoittaa oman nettiyhteyden jakamista, yleensä oman kännykän kautta.

    Jakaminen tapahtuu useimmissa puhelimissa näin (esimerkiksi iPhone 6:lla):

    1. Asetukset
    2. Oma yhteyspiste
    3. Aktivoi yhteyspiste nappulasta

    Jakamisessa on kolme vaihtoehtoa:

    1. Käynnistämällä oman WiFin, eli langattoman lähiverkon, johon muilla laitteilla saa otettua yhteyden (muista asettaa salasana)
    2. Bluetooth-yhteyden kautta
    3. USB-piuhan kautta, jolloin jakavan laitteen tietysti täytyy olla piuhan ulottuvilla
  • PIN-koodi, kavereiden kesken pinni, on numeroista koostuva tunnusluku joka suojaa SIM-korttia. Eli vähän sama kuin se PIN-koodi, joka suojaa pankkikorttia. Lue lisää PIN-koodista ja mitä tehdä jos olet unohtanut sen »
  • Prepaid-liittymä tarjoaa mahdollisuuden sitoutumattomaan liittymän käyttöön ilman kuukausiveloituksia. Poiketen tavallisimmista laskutusliittymistä, joissa veloitettava summa lasketaan vasta käytön jälkeen, prepaid-liittymään ladataan haluttu määrän käyttöbudjettia jo ennakkoon. Prepaid-liittymä onkin oiva valinta budjettitietoiselle, joka kaipaa tarkempaa kontrollia kuukausittaiseen käyttöön, tai satunnaisesti liittymää tarvitsevalle henkilölle!

    Prepaid-liittymää voi ladata milloin haluaa, kuitenkin operaattorin määrittämän enimmäisajan sisällä (yleensä 6-12kk), jotta liittymä pidetään aktiivisena. Suomessa prepaid-liittymiä voi löytää yleisemmin operaattorien omista liikkeistä, R-kioskeilta, tai huoltoasemilta.
  • PUK-koodi, kavereiden kesken pukki, on numeroista koostuva tunnusluku jonka kanssa joudut tekemisiin kun ensin sähellät PIN-koodin tarpeeksi monta kertaa väärin. Peli ei ole vielä menetetty, kunhan et näppäile enää PUK-koodia kymmentä kertaa väärin! Lue lisää PUK-koodista ja mistä saat sen »
  • Ruutuaika tarkoittaa kaikkien digilaitteiden parissa vietettyä kokonaisaikaa (älypuhelin, televisio, tietokone, padi, jne.). Ruutuaika käsitettä käytetään erityisesti lasten kohdalla, joiden kanssa on hyvä sopia perheen sisäisesti yhteiset pelisäännöt ja rajoitteet laitteiden käytölle. Selkeitä suosituksia päivittäiseen ruutuaikaan ei ole, mutta vanhempia suositellaan ottamaan huomioon ruutuaikaa määrittäessä mihin lapsi laitteita käyttää ja kuinka paljon laitteen käyttö lapseen vaikuttaa. Alle kouluikäisille lapsille on annettu kuitenkin ohjeistava suositus max. 2 tuntia päivittäistä ruutuaikaa.
  • SIM-kortti, kavereiden kesken simmi, on mikropiirillä varustettu älykortti. Useimmille meistä SIM-kortti on tutuin kännykän käytössä. Simmin kautta voi kuitenkin mikä tahansa sille suunniteltu laite lähettää ja vastaanottaa dataa - tabletit, koiranpannat, riistakamerat. Ja piakkoin kodinkoneetkin. Eli jatkossa jos kukaan muu ei tykkää somepostauksista, niin ainakin omat kodinkoneet?
  • SIM-kortti adapteri mahdollistaa saman SIM-kortin käytön useassa eri laitteessa, vaikka laitteisiin sopiva SIM-kortti koko olisikin eri. SIM-kortti adapteri asetetaan pienemmän, joko nano-, tai micro-SIMin ympärille, muokaten siitä näin joko micro-, tai mini-SIM -kortin (ks. SIM-kortin koot).

    SIM-kortti adapterin avulla pystyt näppärästi hyödyntämään samaa SIM-korttia eri laitteissa, jolloin vältyt usean eri liittymän hankinnalta!
  • SIM-kortteja on kolmea eri kokoa (nano, micro ja mini)! Ennen laitteen käyttöönottoa on hyvä varmistaa, mikä SIM-kortti koko sopii juuri kyseiseen laitteeseen. Väärän koon sovittaminen saattaa nimittäin jumittaa SIM-korttitelineen ja aiheuttaa tarpeetonta harmistusta.
  • Software SIM, kavereiden kesken softasimmi, tarkoittaa simmiä, joka on perinteisen vaihdettavan kortin sijasta sisäänrakennettu laitteeseen ja sen voi ohjelmoida uudestaan.

    Eli Soft SIM mahdollistaa sen, ettei SIM-kortteja enää tarvitse yrittää räplätä laitteista ulos kynsien katkeamisen uhalla. Soft SIM on muuten toinen nimi eSIM:lle.
  • Suoramarkkinointikiellolla pystyt rajoittamaan sähköisesti, postitse, tai puhelimitse suoraa yhteydessä olevia markkinointi ja myyntitoimenpiteitä. Lue tarkemmat vinkit tästä »
  • UMTS, eli Universal Mobile Telecommunications System, kavereiden kesken umtsibum, on kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia. Sitä käyttää vielä moni täällä Suomessakin. Se tuo, tai toi, aikoinaan nopeutta datansiirtoon, mutta on nykynopeuksiin verrattuna vähän kuin vertaisi perheautoa urheiluautoon.

    Vuosituhannen vaihteessa UMTS pääsi näyttävästi otsikoihin kun eräs teleoperaattori hankki huippukalliit Saksan UMTS-verkkoluvat ja lopuksi kirjasi seikkailusta hurjat ~4 miljardin tappiot.
  • Wifi hotspot on nimi paikalle, jossa on tarjolla nettiyhteys. Esimerkiksi hotellin aulassa tai pikaruokalassa. Oman hotspotin pystyy luomaan esimerkiksi omalla älypuhelimella muutamissa sekunneissa, jolloin puhutaan virallisemmin Personal hotspotista. Sama ajatus kuitenkin.
  • Wifi vahvistimella on monta eri nimeä, kuten verkkolaajennin, WLAN tehostin, Wifi toistin, tai Wifi signaalinvahvistin. Mitä tämä näppärä pieni laite mahdollistaa on siis kodin langattoman yhteyden kattavuuden laajentaminen, sekä katvealueiden poistaminen. Laite itsessään on helppo asentaa ja useimmiten se kiinnitetään suoraa pistorasiaan.
  • Wifi-yhteys, tai WLAN-yhteys tarkoittaa internetyhteyttä, joka jaetaan langattomasti käyttölaitteille kuten tietokone, älypuhelin, tai tabletti. Langattoman yhteyden mahdollistaa joko WLAN-reititin, mobiilirietitin, tai älypuhelimen hot-spot.

    Useimmiten Wifi-yhteydet ovat suljettuja, jolloin siihen täytyy kirjautua sisään käyttötunnuksilla. Kyseistä toimintoa suositellaan erityisesti tietoturvallisuuden vuoksi, mutta sen avulla voit myös varmistaa ettei naapurit surffaile omalla kustannuksellasi! 😉

    Wifi-yhteyden toimivuuteen liittyvistä asioista voit lukea lisää WLAN-reitittimen alta »
  • WLAN-reititin, tai WLAN-tukiasema (tunnetaan myös nimellä Wifi-reititin), kavereiden kesken Wlani tai Wifi on laite, joka muuntaa langallisen verkkoyhteyden langattomaksi, usealle laitteelle jaettavaksi yhteydeksi. WLAN-reitittimen avulla pystyt siis surffaamaan netissä ympäri taloa puhelimella, tabletilla, tai tietokoneella vaikka samaan aikaan! Lue lisää WLAN-reitittimestä ja sen käytöstä täältä! »