12marraskuu

Roaming EU:ssa – älä jää puhelimen kanssa pulaan

Monelle roaming (ja tarkemmin ottaen EU roaming) on jo tuttu käsite, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Mitä sillä puhelimella voi ulkomailla tehdä? Tuleeko lisälaskua ja kuinka paljon? Miten saan netin toimimaan reissussa? Miten voin seurata omaa datakulutustani reissussa? Tässä artikkelissä pyrimme vastaamaan näihin ja muihin kysymyksiin liittyen EU roamingiin. 

Niin siis mikä EU roaming?

Muutama vuosi sitten Euroopan parlamentti vahvisti asetuksen, jonka mukaan puhelinta voi EU- ja ETA-maiden alueella käyttää pääsääntöisesti kotimaan hinnoin. Ennen muutosta operaattorit saattoivat veloittaa suuriakin lisähintoja puheesta, tekstiviesteistä ja datasta ulkomailla. Aiemmin ulkomailla ollessa oli siis syytä pitää puhelimen käyttö minimissä ja jättää internet-selain suosiolla avaamatta. Nykyään operaattorit velvoitetaan tarjoamaan palvelut pääsääntöisesti samaan hintaan kuin kotimaassa. Myös Moin ulkomaan hinnoittelu perustuu tähän periaatteeseen.

Mitkä maat kuuluvat EU- ja/tai ETA-alueeseen?

Tarkista tästä kuuluuko matkakohteesi EU/ETA-alueeseen. Puhelut, tekstiviestit ja datan kohtuullinen käyttö ovat EU- ja ETA-alueella samanhintaisia kuin kotimaassa. Näissä maissa voit siis pulista kuin kotona!

    Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Pohjois-Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro

Moin roaming-hinnat

Koska datan hinta vaihtelee Euroopan eri maiden välillä niin suuresti, on lainsäädännössä määritelty niin sanottu kohtuullisen käytön raja dataroamingille, eli datakäytölle ulkomailla. Lähtökohtana hinnoittelussa on, että normaaliin matkusteluun dataa on kohtuullisesti ilman lisämaksua.

Olemme aiemminkin kertoneet, että monella menee sormi suuhun roaming-hinnoittelun kanssa. Moin valikoimasta on pyritty tekemään mahdollisimman selkeä ja helppo käyttää. Meiltä löytyykin Moin 4G-liittymistä 16-23 Gt/simmi kohtuullista dataa EU- ja ETA-alueella ja 5G-liittymissä jopa 30 Gt/simmi! Nykyään Moin ei tarvitse siis enää pelätä puhelimen käyttöä ulkomailla kuten on pitkään ollut tapana, vaan aika vapaasti voi surffailla kuten kotonakin. 

Kohtuullisen käytön ylityttyä EU:ssa peritään kotimaan hinta sekä erillinen liittymäkohtainen roumaus-maksu 0,003418 €/Mt (3,5€/Gt/simmi). Koko hinnaston löydät täältä

Seuraa kulutusta Mun Moista

Mun Moi -sovelluksesta on helppo seurata kulutusta ja säätää tilin asetuksia niin kotona kuin reissussakin. Mun Moista voit tarkastaa liittymäkohtaisen kohtuullisen käytön rajan sekä valvoa datan kulutusta EU/ETA-alueella. Jos lomalla seuraaminen ei innosta voit myös asettaa simmikohtaisen roaming-datakaton.

Jos laskutuskausi vaihtuu kesken ulkomaanmatkan, kohtuullisen käytön raja nollautuu ja käytössä on uusi kohtuullisen käytön datapaketti alkavalta laskutuskaudelta. Jos taas päivität liittymäsi kesken matkan parempaan, myös kohtuullisen käytön raja nousee uuden tuotteen mukaiseksi välittömästi.

Roaming-datakatto

Aseta lisämaksullisen dataroamingin käyttöraja helposti Mun Moi -sovelluksen kohdasta “Simmit” -> oma simmi -> “Palvelut ulkomailla”. Käyttörajan asetus on oletuksena 60 euroa, mutta voit valita oman summan tai estää lisämaksullisen datan käytön kokonaan.

Roaming-asetukset

Myös puhelimissa on erilaisia asetuksia, joilla roumausta voi rajoittaa. Jotta palvelut toimivat haluamallasi tavalla matkallasi, tarkasta ainakin seuraavat asiat.

Data-yhteyspiste

Tarkista ennen matkalle lähtöä, että datan yhteyspiste (APN) on data.moimobile.fi. Puhelin voi toimia kotimaassa väärilläkin asetuksilla, mutta ulkomailla datan yhteyspiste tulee määrittää erikseen. Esimerkiksi Android-käyttöliittymässä asetus löytyy seuraavasti: Asetukset -> Yhteydet -> Matkapuhelinverkot -> Yhteyspisteiden nimet -> Lisää yhteyspiste.

Puhelimen omat dataroaming-asetukset

Muista myös tarkistaa, että puhelimen oma data roaming-asetus on päällä. Tämä mahdollistaa kohtuulliseen käyttöön sisältyvän lisämaksuttoman datan käytön ulkomailla. Android-käyttöliittymässä asetus löytyy seuraavasti: Asetukset -> Yhteydet -> Matkapuhelinverkot -> Dataverkkovierailu.

Kun asetukset on laitettu kuntoon, on EU-roumaus turvallista, helppoa ja kivaa. Jos et vielä ole Moin asiakas ja suunnittelet lähtöä ulkomaille, kannattaa tutustua Ylen uutisointiin EU roaming -datapaketeista. Uuden liittymän voit tilata kätevästi täältä. Ja eikun menoksi!

Katso Moin uudet liittymäpaketit täältä. Päivitetty syksyllä 2023.

Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli