alt-text

5G-laitteet esittelyssä

Julkaistu klo 16:39 by Kati Kiiskinen

5Gee (5G) on täällä ja samoin 5G-laitteet! 5G-laitteet mahdollistavat huippunopean 5G-verkon käytön, sillä ne sisältävät valmiuden toimia 5G-verkossa.

5G-verkon myötä 5G-liittymän samoin kuin 5G-valmiudessa olevan laitteen hankinta voikin olla nyt ajankohtaista monelle. Siinä missä viime keväänä laitteita ei ollut vielä tusinaakaan, nyt tarjontaa riittää senkin edessä. Listasimme blogiin DNA:n verkossa testatut laitteet helpottamaan päätöksen tekoa 5Geen nopeuksista kiinnostuneille. 😎

DNA:n verkossa testatut 5G-laitteet

5G-laitteita alkaa olla jo varsin kattavasti. Tarjonnasta löytyy puhelimia lähes kaikilta valmistajilta, tabletti sekä koti- ja ulkomokkulat. Laitteiden puolesta valmiuksia 5Geen käyttöön löytyy siis niin tien päälle kuin kotikäyttönkin.

ValmistajaMalli   
Puhelimet    
HuaweiHuawei P40 5GHuawei P40 lite 5GHuawei P40 Pro 5G 
MotorolaMotorola Edge 5GMotorola Edge+ 5GMotorola Moto G 5G Plus 
OnePlusOnePlus 8 5GOnePlus 8Pro 5GOnePlus Nord 5G 
SamsungSamsung Galaxy A51 5GSamsung Galaxy Note20 5GSamsung Galaxy Note20 Ultra 5GSamsung Galaxy S20 5G
 Samsung Galaxy S20 Ultra 5GSamsung Galaxy S20+ 5GSamsung Galaxy Z Flip 5GSamsung Galaxy Z Fold2 5G
Sony XperiaSony Xperia 1 II 5G   
Xiaomi MiXiaomi Mi 10 5GXiaomi Mi 10 Lite 5GXiaomi Mi 10 Pro 5G 
Tabletit    
SamsungSamsung Galaxy Tab S7+ 12,4” 5G   
Reitittimet    
HuaweiHuawei Kotimokkula 5G WiFi H112Huawei Ulkomokkula 5G H312  
DNA:n verkossa testatut myynnissä olevat 5G-tuetut laitteet.*

DNA:n verkossa testatut 5G-laitteet antavat kattavan kuvan koko Suomen 5G-laitteiden tarjonnasta, sillä päätelaitteista löytyy kaikki Suomen 5G-verkkoja tukevat laitteet lukuun ottamatta niitä, jotka on tehty, kun DNA:n verkko ei ollut vielä valmis.

Mitä uutta 5G-laitteet tuovat mukanaan?

5G-laitteiden ehdottomasti uudistunein ominaisuus on niiden kyky toimia 5G-verkossa. 5Geen avulla laitteella tai vaikka useammallakin on mahdollisuus päästä aivan uusiin nopeuksiin 4G-verkkoon verrattuna. Lisäksi esimerkiksi 5G-puhelimista löytyy myös kaikille edelläkäivjöille puhelinten osalta kaikki uusimmat mallit ja ominaisuudet, kuten markkinoiden parhaat näytöt sekä kehittyneimmät kameraohjelmistot.

Kodin käyttöön 5Gee tuo jopa uskomattoman nopean tietoliikenneyhteyden. Kovaan käyttöön 5Gee tarjoaa reitittimen avulla valokuituun verrattavan mobiiliyhteyden, jolla videoita ja 4H-kuvia voi katsella ilman viiveitä. Kaistaa riittää jakoon huomattavasti useammalle laitteelle, sillä tehostettu radiotekniikka lisää bittejä kaistoille!

Miten 5G-verkko toimii laitteissa?

5G-laite pyrkii toimimaan aina ensisijaisesti 5G-verkossa, mikäli alue kuuluu 5G-verkon piiriin. Jos jollain alueella 5G-verkkoa ei vielä ole saatavilla, pääset 5G-laitteilla edelleen 4G-, 3G- ja 2G-verkkoihin, mutta 4G-puhelimella et pysty 5G-verkkoa hyödyntämään.

Puhelimen käyttämän verkon näkee useimmiten puhelimen oikean yläkulman ikoneista. 5G-puhelimilla ikoni saattaa tosin näyttää laitteen olevan 5G-verkossa, vaikka laite on todellisuudessa tippunut 4G-verkkoon. Tämä johtuu 5G-verkon ja 4G-verkon päällekkäisestä toiminnasta, ja sen vuoksi tätä vaihtelua verkkojen vällillä tapahtuu puhelimesta riippumatta.

5G-verkko kehittyy kuitenkin jatkuvasti, ja 5Geen kuuluvuusalue laajenee kuukausi kuukaudelta uusille alueille. Varmuuden kuuluvuusalueista saat tutustumalla kuuluvuuskarttaamme.

Kenelle sopii mikäkin 5G-puhelin?

5G-laitteita ja erityisesti jo runsaasti markkinoilla olevia 5G-puhelimia vallitessa on käyttäjäkohtaisesti hyvä miettiä, mitä ominaisuuksia laitteelta toivoo. Vaatiiko esimerkiksi puhelimen käyttö monipuolisia kameraominaisuuksia vai riittääkö vain 5Geen tarjoama nopea yhteys?

Jos tarve on toimia edelläkävijänä verkkonopeuksissa ilman, että vaatii puhelimelta kehittyneimpiä näytön taittoratkaisuja tai zoom-ominaisuuksia, voi kääntyä hintaluokassa halvempien mallien puoleen. 5G-puhelinten puolella kehitys on jo sen verran pitkällä, että laitteiden valmistuksessa kehitellään jo aktiivisesti halvemman hintaluokan puhelimiakin.

Onko 5Gee ja 5Geetä tukevat laitteet hankittava nyt?

Kaikesta 5Gee-mainostuksesta huolimatta 4G-laitteet toimivat edelleen ja niillä pärjää monet vielä hyvin pitkän aikaa. Kuitenkin jos nyt olet hankkimassa uutta puhelinta, kannattaa 5G-puhelimet ottaa harkintaan – 5Gee kattaa jo yli miljoona suomalaista ja se on ehdottomasti tulevaisuuden verkko. Voi olla siis fiksua siirtää katse 5Geetä tukeviin vaihtoehtoihin, niin laitteet eivät jää vanhoiksi heti parissa vuodessa.

Tutustu Moin tarjoamiin 5G-liittymiin täältä.

Lue lisää aiheesta:

5G eli 5Gee tulee – ja melkoisella nopeudella

Onko 5G-verkko vaarallinen?

Oma puhelin lapselle

Puhelinmyyntikielto – näin helposti asetat eston puhelinmyyjille!

*Laitteiden listaus on toteutettu 15.9. myynnissä olevien laitteiden perusteella.