29syyskuu

5G-laitteet esittelyssä

5Gee (5G) on täällä ja samoin 5G-laitteet! 5G-laitteet mahdollistavat huippunopean 5G-verkon käytön, sillä ne sisältävät valmiuden toimia 5G-verkossa.

5G-verkon myötä 5G-liittymän samoin kuin 5G-valmiudessa olevan laitteen hankinta onkin nyt ajankohtaista monelle. Siinä missä viime vuonna laitteita oli vielä varsin rajoitetusti, nyt tarjontaa riittää senkin edessä. Listasimme blogiin DNA:n verkossa toimivat suosituimmat laitteet helpottamaan päätöksen tekoa 5Geen nopeuksista kiinnostuneille. 😎

DNA:n myydyimmät puhelimet ovat 5G-puhelimia

5G-laitteita on jo varsin kattavasti. Kasvava kiinnostus 5G:n nopeuksia ja 5G-puhelimien uusimpia ominaisuuksia kohtaan on nähtävissä hyvin siitä, että esimerkiksi syyskuussa kaikista DNA:n 15 puhelimesta jopa 12 (80 %) oli 5G-puhelimia**:

1. Xiaomi Redmi 9C NFC
2. Samsung Galaxy A52s 5G *)
3. Samsung Galaxy A32 5G *)
4. Apple iPhone 12 5G *)
5. OnePlus Nord N10 5G *)
6. Samsung Galaxy A21s
7. Apple iPhone 11
8. Apple iPhone 13 Pro 5G *)
9. OnePlus Nord CE 5G *)
10. Samsung Galaxy S20 FE 5G *)
11. (-) Xiaomi Mi 10T Lite 5G *)
12. (10.) OnePlus Nord 2 5G *)
13. (11.) Samsung Galaxy A22 5G *)
14. (14.) Apple iPhone 12 mini 5G *)
15. (-) Apple iPhone 13 Pro Max 5G *)

*-merkillä on erotettu 5G-puhelimet listasta
**Lähde: mobiili.fi

Tarjonnasta löytyy siis 5G-puhelimia lähes kaikilta valmistajilta ja näiden lisäksi on saatavilla myös tabletti sekä koti- ja ulkomokkulat. Laitteiden puolesta valmiuksia 5Geen käyttöön löytyy siis niin tien päälle kuin kotikäyttöönkin.

Mitä uutta 5G-laitteet tuovat mukanaan?

5G-laitteiden ehdottomasti uudistunein ominaisuus on niiden kyky toimia 5G-verkossa. 5Geen avulla laitteella tai vaikka useammallakin on mahdollisuus päästä aivan uusiin nopeuksiin 4G-verkkoon verrattuna. Lisäksi esimerkiksi 5G-puhelimista löytyy myös kaikille edelläkäivjöille puhelinten osalta kaikki uusimmat mallit ja ominaisuudet, kuten markkinoiden parhaat näytöt sekä kehittyneimmät kameraohjelmistot.

Kodin käyttöön 5Gee tuo jopa uskomattoman nopean tietoliikenneyhteyden. Kovaan käyttöön 5Gee tarjoaa reitittimen avulla valokuituun verrattavan mobiiliyhteyden, jolla videoita ja 4H-kuvia voi katsella ilman viiveitä. Kaistaa riittää jakoon huomattavasti useammalle laitteelle, sillä tehostettu radiotekniikka lisää bittejä kaistoille!

Miten 5G-verkko toimii laitteissa?

5G-laite pyrkii toimimaan aina ensisijaisesti 5G-verkossa, mikäli alue kuuluu 5G-verkon piiriin. Jos jollain alueella 5G-verkkoa ei vielä ole saatavilla, pääset 5G-laitteilla edelleen 4G-, 3G- ja 2G-verkkoihin, mutta 4G-laitteella et pysty 5G-verkkoa hyödyntämään.

Puhelimen käyttämän verkon näkee useimmiten puhelimen oikean yläkulman ikoneista. 5G-puhelimilla ikoni saattaa tosin näyttää laitteen olevan 5G-verkossa, vaikka laite on todellisuudessa tippunut 4G-verkkoon. Tämä johtuu 5G-verkon ja 4G-verkon päällekkäisestä toiminnasta, ja sen vuoksi tätä vaihtelua verkkojen vällillä tapahtuu puhelimesta riippumatta.

5G-verkko kehittyy kuitenkin jatkuvasti, ja 5Geen kuuluvuusalue laajenee kuukausi kuukaudelta uusille alueille. Varmuuden kuuluvuusalueista saat tutustumalla kuuluvuuskarttaamme.

Kenelle sopii mikäkin 5G-puhelin?

5G-laitteita ja erityisesti jo runsaasti markkinoilla olevia 5G-puhelimia valitessa on käyttäjäkohtaisesti hyvä miettiä, mitä ominaisuuksia laitteelta toivoo. Vaatiiko esimerkiksi puhelimen käyttö monipuolisia kameraominaisuuksia vai riittääkö vain 5Geen tarjoama nopea yhteys?

Jos tarve on toimia edelläkävijänä verkkonopeuksissa ilman, että vaatii puhelimelta kehittyneimpiä näytön taittoratkaisuja tai zoom-ominaisuuksia, voi kääntyä hintaluokassa halvempien mallien puoleen. 5G-puhelinten puolella kehitys on jo sen verran pitkällä, että laitteiden valmistuksessa kehitellään jo aktiivisesti halvemman hintaluokan puhelimiakin.

Onko 5G-liittymät ja 5Geetä tukevat laitteet hankittava nyt?

Kaikesta 5Gee-mainostuksesta huolimatta 4G-laitteet toimivat edelleen ja niillä pärjää monet vielä hyvin pitkän aikaa. Kuitenkin jos nyt olet hankkimassa uutta puhelinta, kannattaa 5G-puhelimet ottaa harkintaan – 5G-verkko kattaa jo suuren osan suomalaisista ja se on ehdottomasti tulevaisuuden verkko. Voi olla siis fiksua siirtää katse 5Geetä tukeviin vaihtoehtoihin, niin laitteet eivät jää vanhoiksi heti parissa vuodessa.

Tutustu Moin tarjoamiin 5G-liittymiin.

Lue lisää aiheesta:

5G eli 5Gee tulee – ja melkoisella nopeudella

Onko 5G-verkko vaarallinen?

Oma puhelin lapselle

Puhelinmyyntikielto – näin helposti asetat eston puhelinmyyjille!

Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli