Usein ajatellaan, että älykoti on parempi toteuttaa vasta omakotitalossa ja sen käyttöönotto on mahdollista vain uutta taloa rakentaessa tai remontin yhteydessä. Älyratkaisuista innostunut Tiina-Elina Rouhiainen on esimerkki poikkeuksesta, joka on alkanut rakentamaan omaa älykotia Helsingin keskustan pieneen 33 neliön vuokrayksiöön. Saimme Tiinan vieraskirjoittajaksi Moin blogiin kertomaan, miten älykodin ominaisuudet helpottavat arkea:
Valaistus ja valojen automaatio
Olen alkanut rakentamaan omaa älykotiani osakseen tekki-innostuksen ja osakseen kroonisen laiskuuteni takia. Aloitin älykodin rakentamisen valaistuksesta ostamalla muutamaan lamppuun Philips Hue -polttimot.
Älypolttimoita on nykyään niin iso määrä, että niistä löytyy varmasti jokaiseen valaisimeen sopiva. Ei siis tarvitse vaihtaa ihania designvalaisimia, vaan voi laittaa uudet polttimot vain tilaukseen. Nämä yhdistetään “sillalla” nettimodeemiin, ja näin saadaan luotua yhteys puhelimeen tai muihin älyassistentteihin, joiden kautta saadaan ohjattua valoja mistä vain.
Valoista on ihana luoda moodeja ja tunnelmavalaistusta tiettyihin tilanteisiin, kuten leffailtaan tai dinnerille – yhdellä klikkauksella tai äänikomennolla voidaan ohjata useat valot haluttuun asetukseen oikean tunnelman luomiseksi. Valojen automaation voi myös asettaa pois päältä, jos kukaan ei ole kotona tai laittaa matkan ajalle pienen valoautomaation, jotta asunto ei näytä tyhjältä.
Herätysautomaatio ja rutiinit
Itselleni lemppariautomaatiot valojen kanssa on herätysappini (Sleep Cycle) kanssa yhteydessä oleva vaiheittainen valoherätys, joka herättää lempeästi myös pimeinä talviaamuina. Valoherätyksen automatisointiin liitän myös valon työtilaan, koska tieni vie lähes ensimmäisenä herättyä työpöydän ääreen. Tiesitkö, että myös tietokoneen voi automatisoida avautumaan tiettyyn kellonaikaan?
Automaatioita voi asettaa ajan ja auringon laskun tai nousun lisäksi myös sijainnin perusteella (tarkalleen ottaen puhelimen sijainnin). Lokaation perusteella kotini valot menevät pois päältä, kun lähden kotoa ja eteisen valo menee päälle kotiin tullessa. Näin ei tarvitse etsiä valokatkaisinta, kun tulen kotiin tuhannen kassin kanssa eikä kotoa lähtiessä tarvitse tarkastaa, onko kaikki valot pois päältä (vaikka yksiössä tämä ei suuri ongelma olekaan).
Älykodinkoneet ja älypistokkeet
Kodin arkea voi helpottaa myös erilaisilla älyllisillä kodinkoneratkaisuilla. Kotiin voi hankkia esimerkiksi robotti-imurin imuroimaan pölyt ja pesukoneen, jonka voi etänä laittaa pyörimään ja joka ilmoittaa puhelimeen, kun pesuohjelma on valmis.
Myös pistokkeisiin voidaan ostaa lisäosia, jotka katkaisevat virran pistokkeessa olevalta laitteelta. Älypistokkeiden avulla virran tehoja voidaan mitata sekä joillain pistokkeilla myös verkon kantavuutta voidaan parantaa.
Älykodin ohjaaminen
Älykodin ohjaamiseen on useampia tapoja. Kaikkien älylaitteiden ja valojen mukana tulee oma sovelluksensa, mutta ne voi myös kytkeä kokonaisuudeksi joko Googleen tai Applen Home Appiin riippuen puhelimen käyttöliittymästä.
Kun kytkee älylaitteet järjestelmään, voi käyttää esimerkiksi Google Assistenttia tai Siriä ohjaamaan valoja ja joitain laitteita myös äänikomennoin. Lisäksi kotiin voi ostaa Google Nest Hubin tai muun älykaiuttimen, jolloin komennot toimivat myös muualla kuin puhelimen välittömässä läheisyydessä.
Vuokralla asumisen ja älykodin muutto
Älykodin rakentaminen vuokra-asuntoon ei usein houkuta, jos ajatuksena ei ole pysyä asunnossa kauaa. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että muutto on erittäin sutjakkaa, jos nettimodeemi kulkeutuu mukana asunnosta toiseen.
Nettimodeemin mukana koko setti siirtyy sellaisenaan uuteen asuntoon eikä uudelleen asenteluja kaivata. Huomioitavaa kuitenkin on, että jos valaisimet vaihtuu eri huoneisiin ja ehkä muutenkin valaistukseen liittyvät tarpeet muuttuvat uudessa asunnossa, pitää automaatioita tarpeen mukaan muokata.
Tiesitkö, että Moin liittymät toimivat myös kodin tarpeisiin?
Lue lisää
Älylaitteista on tullut osa elämäntapaa
Onko liikkuva laajakaista oikeasti fiksu vaihtoehto