19maaliskuu

Liittymän vaihto harkinnassa? Lue tämä muistilista ensin!

Kevät on muuttamisen ja remontoinnin aikaa; myös liittymän vaihto on monella mielessä. Jos olet yksi monista liittymästä toiseen muuttajista, on sinulla varmasti monta vastausta vailla olevaa kysymystä operaattorin vaihtamisesta. Siksipä päätettiinkin täällä Moilla tehdä sulle muistilista asioista ennen liittymän vaihtamista – olepa hyvä!

Psst… kannattaa myös lukea vinkit ja suositukset liittymätyypeistä!

1. Liittymän vaihto: vertaile ensin

Vanhaan liittymään on helppo tyytyä, mutta milloin viimeksi olet tarkistanut, saatko rahoillesi parasta mahdollista vastinetta? Vertaile erityisesti näitä: hinta, nopeus ja kuuluvuus.

Maksatko liittymästäsi useita kymmeniä euroja? Jos maksat, maksat todennäköisesti liikaa – esimerkiksi turhista puhelu- ja tekstaripaketeista. Tekstiviestien määrä on laskenut jo useita vuosia, kun yhä useampi on siirtynyt WhatsAppin tai muiden vastaavien pikaviestien käyttäjäksi. Voisitko sinäkin säästää tekstareista? Liittymän vaihto on nykyään tehty todella helpoksi.

Jos et katso puhelimellasi videoita, riittää sinulle useimmiten 8:n gigan peruspaketti, josta maksat esimerkiksi Moilla vain 15 euroa kuussa. Jos taas puhut useita tunteja kuukaudessa, on Moin liittymät varustettu hintakatolla, joka pitää laskut aina kurissa.

On olemassa 4G-liittymiä ja sitten niitä muita liittymiä. Monet suomalaiset käyttävät edelleen hitaita (ja usein vanhoilla, kalliilla sopimuksilla varustettuja), maksimissaan 10 mb/s -yhteyksiä. Näiden ero 4G-liittymiin, joissa maksiminopeus on jopa satoja megoja sekunnissa, on ilmeinen. Tästä syystä käytämme DNA:n 4G LTE -verkkoa, joka kattaa yli 99 prosenttia suomalaisista. Miksi madella, kun voi kiitää?

Riippuen missä päin Suomea asut, liittymäsi kuuluvuus voi olla mitä tahansa erinomaisen ja erittäin huonon väliltä. Operaattorien kuuluvuuskartoista voit tarkistaa kätevästi, mikä liittymä olisi kuuluvuuden kannalta juuri sinulle paras. Moin kuuluvuuskartan löydät täältä.

Lue myös YLE:n vinkit liittymävertailussa ja miten Moi voitti Iltalehden liittymävertailun.

2. Vanhassa toisinaan vara parempi, eli älä luovu turhaan numerostasi

Oman numeron vaihtamiseen päättyy aina yksi aikakausi. Ja vaikka et itse edes muistaisi omaa puhelinnumeroasi, vanhemmat ja monet muut muistavat ja ovat tallentaneet sen puhelimeensa. Älä siis turhaan vaihda numeroa, vaikka uusi operaattori niin ehdottaisikin. Esimerkiksi Moin liittymään vaihtaessasi vanha numerosi siirtyy meille jo noin 7–8 arkipäivässä. Liittymän vaihto onnistuu helposti olemassa olevalla numerollasi.

3. Määräaikainen liittymä? O-ou!

Määräaikaiset liittymät aiheuttavat helposti inhottavia yllätyksiä. Jos sinulla on määräaikainen liittymä, olet sen vanki sopimuksen loppuun saakka. Jos sinulla on edelleen kytkysopimus, on mahdollista, ettet voi käyttää puhelinta muilla sim-korteilla ennen kuin kytkysopimukseen liittyvät kulut on maksettu kokonaan. Useimmat operaattorit myyvät tosin nykyään puhelimia rahoitussopimuksella, eikä niitä ole kytketty operaattorin liittymiin.

Jos liittymäsi on kuitenkin toistaiseksi voimassa oleva, päättyy sen voimassaolo 14 vuorokauden irtisanomisajan jälkeen. Voit selvittää nykyiseltä operaattoriltasi, onko liittymäsi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Me Moilla emme usko määräaikaisuuksiin, joten liittymämme ovat aina toistaiseksi voimassa olevia!

4. Jos vaihdat numeroa, ilmoitathan siitä muille!

Joskus uusi liittymä on pakko saada just nyt, tai ehkä vanha numero on vain menettänyt hohtonsa. Silloin numeron voi hyvillä mielin vaihtaa, eikä se edes kirpaise niin paljon kuin voisi luulla – paitsi jos jätät kertomatta uudesta numerostasi muille! Vältä siis turhauttavat tilanteet lähettämällä kaikille kontakteillesi massaviestinä uusi numerosi.

5. Ota simmin tiedot talteen

Vuosien saatossa kerättyjen puhelinnumerojen hukkaaminen on suunnilleen viimeinen asia, jonka haluat kokea. Jos olet tallentanut puhelinnumerot (ja ehkä myös tärkeitä viestejä) simmi-kortillesi, muista siirtää ne puhelimeesi ennen kuin heität vanhan simmin pois. Vinkki: tallenna puhelinnumerosi pilvipalveluun, josta voit hakea ne näppärästi, kun vaihdat puhelimen.

6. Muut osuudet hoidamme puolestasi

Jos päätät säilyttää vanhan numerosi ja tilaat itsellesi Moin liittymän, me hoidamme numeronsiirron puolestasi, joten älä vaivaa päätäsi tällä turhaan! Lähetämme sinulle numeronsiirron aikataulun myöhemmin tekstarilla.

Niin, ja vielä yksi juttu: 1234 ei ole turvallinen (tai omaperäinen!) pin-koodi, joten vaihdathan sen heti uuden simmin saatuasi!

Katso Moin uudet liittymäpaketit täältä. Päivitetty syksyllä 2023.

Lisää aiheesta liittymävertailu:

  1. Talouteen.com liittymävertailu
  2. Vertaaliittymä.fi
Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli