17heinäkuu

Puhelin koululaiselle – ota ainakin nämä huomioon

Kouluvuosi on saatu jälleen päätökseen ja perheen nuorimmat kirmaavat jo kesälaitumilla. Valmistujaisten aikaan myös todistukset ja vaivalla korotetut arvosanat saattavat vaihtua erilaisiin palkintoihin – esimerkiksi älypuhelimeen. Nyt vapaammin ja itsenäisemmin ulkona liikkuva lapsi on kiva saada aina aika-ajoin langan päähän. Monissa perheissä uuden kännykän hankinta nouseekin pöydälle viimeistään ennen seuraavaa lukuvuotta. Uuden tai jopa ensimmäisen puhelimen ostaminen lapselle saattaa tuntua haastavalta. Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon?

Unohda lippulaivamallit – suosi peruspuhelimia ja keskihintaisia älypuhelimia

Lapsille sattuu ja tapahtuu. Välillä puhelin lipsuu käsistä leikeissä ja toisinaan se saattaa unohtua pallokentän laidalle. Kannattaa siis sivuuttaa kalliit älypuhelimet ja keskittyä edullisiin peruspuhelimiin tai keskihintaisiin älypuhelimiin.

Lapsen tarpeisiin ja kykyyn huolehtia puhelimesta vaikuttaa paljon lapsen ikä. Ensimmäinen oma puhelin on suuri merkkipaalu lapsen elämässä. Se tarkoittaa itsenäistymistä, mutta tuo mukanaan myös vastuuta. Kun näitä asioita aletaan harjoitella, on ensimmäiseksi puhelimeksi hyvä valita huoleton ja edullinen vaihtoehto. Iän myötä kyky huolehtia puhelimesta, mutta myös vaatimukset ominaisuuksien suhteen kasvavat.

Huoleton ensipuhelin noin satasella

Samsung Galaxy A10 (129 €)

Nokia 3.2 (149 €)

Nokia 3.1 (99 €)

Honor 8A (139 €)

Mobiilipelit haltuun muutamalla satasella

Nokia 4.2 (179 €)

Samsung Galaxy A40 (249 €)

Xiaomi Redmi Note 7 (199 €)

Motorola One Vision (299 €)

Suojaa kolhuilta

Tilanne on monelle tuttu: uusi puhelin lipsahtaa kädestä ja kolahtaa kulma edellä lattiaan. Nostat puhelimen ylös ja huomaat, että näyttö on säröillä. On todennäköistä, että lapsen puhelin tulee myös kokemaan kovia ja siksi puhelimen suojaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota jo etukäteen.

Paras suoja lapsen puhelimelle on erillinen kotelo, jossa on näyttöä suojaava läppä. Se tekee luurista tietysti hieman paksumman, mutta toisaalta läpällisissä kuorissa on usein paikka pankkikortille, eli ne toimivat myös lompakkona. Lisäsuojaa saa myös näytön päälle asennettavalla kalvolla. Muovisen kalvon saa muutamalla eurolla ja paremmin suojaavasta panssarilasista joutuu maksamaan pari kymppiä. Suojakuoria ja kalvoja löydät esimerkiksi täältä.

Tue ja valvo käyttöä

Kun puhelin on ostettu, on aika alkaa harjoitella sen käyttöä – mieluiten jo hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Tutkimusten mukaan lapsi viettää ruutuaikaa jopa kuusi tuntia päivässä. Älä jätä lasta yksin älypuhelimen kanssa, vaan käykää yksityiskohtaisesti läpi miten puhelinta käytetään (miten puhelimeen vastataan, minkälaisia viestejä voi lähettää ja minkälaisia asioita on ja ei ole hyvä jakaa netissä).

Valeäiti-blogi kirjoittaa mielenkiintoisesti puhelimen hankinnasta ekaluokkalaiselle. Hyvänä tärppinä esiin nousevat sovellukset, jotka auttavat tarpeen mukaan seuraamaan ja rajoittamaan lapsen puhelimen käyttöä. Esimerkkeinä näistä blogissakin mainittu Screentime sekä Moitaas -toimituksessakin hyväksi todettu Qustodia. Blogissa Valeäidin Hanne on myös selvästi huomannut miksi Moin liittymä soveltuu juuri lapsen käyttöön: “Moi:n yksi hyviä puolia on MunMoi, josta näkee helposti käytetyt minuutit ja datakertymät mutta mikä parasta – sen kautta voit sulkea lapsen liittymästä netin kokonaan pois. Rakastan sitä, että tämä toiminto on nimetty osuvasti ”Data-aresti”. Buahahahahaa.”

Moilta saat perheen kaikki liittymät kätevästi samaan pakettiin. Tilaa oma Moi-liittymä täältä!

Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli