19elokuu

Lapselle ensimmäinen puhelin? – Viisi vinkkiä vanhemmalle

Lapsen ensipuhelin tulee aiheellisekis viimeistään koulutaipaleelle siirtymisen myötä, kun perheissä aloitetaan keskustelu lapsen omasta puhelimesta. Vanhemmat miettivät, millainen puhelin reppuun hankitaan ja onko hankinta ylipäätään välttämätön.

Lapsi opettelee puhelimella mediataitoja siinä missä lukemista ja kirjoittamistakin. Vanhemmat voivat auttaa niin taitojen opettelussa kuin turvallisessa puhelimenkäytössä parhaiten olemalla itse esimerkkejä. Keskustelu, yhdessä tekeminen ja kokeilu pohjustavat lapsen mediataitoja.

Moi Mobiili listasi viisi vinkkiä, joiden avulla lapsen kanssa voi sopia yhteisistä puhelimenkäyttöön liittyvistä pelisäännöistä.

Moin viisi vinkkiä vanhemmalle

1. Anna lapsen oppia itse, mutta yhdessä

Anna lapsen pitää puhelinta omassa kädessään ja neuvo vierestä. Näin hän oppii alusta alkaen tekemään itse. Huomaat nopeasti, että lapsesi on taitava ja kohta hän auttaakin sinua.

2. Kaikki pelaaminen ei ole pahasta, säännöistä on apua

Monet pelit ja sovellukset auttavat oppimisessa ja kehittävät ongelmanratkaisukykyä – kaikki pelaaminen ei siis ole pahasta. Kohtuus ruutuajassakin on hyväksi, ja siksi säännöistä kannattaa sopia etukäteen ja pitää niistä kiinni.

3. Tieto tuo turvaa

Sosiaalinen media perustuu avoimeen tiedon jakamiseen. Lapsen on hyvä tietää alusta saakka, millaisia asioita somessa saa jakaa, mitä ei. Lapset oppivat esimerkkien kautta ymmärtämään, mikä on yksityistä ja mikä julkista. Hyvä nyrkkisääntö onkin pyytää lasta näyttämään ensin aikuiselle, millaista sisältöä hän on jakamassa.

4. Rajoita rakkaudella

Yhteisesti sovitut säännöt luovat pohjan puhelimenkäytölle. Sen lisäksi turvaa voi hakea teknisistä suojauksista, kuten käyttörajoituksista ja erilaisista estoista, joka estävät pääsyn sopimattomiin sisältöihin.

5. Kiusaaminen on kiellettyä somessakin

Esimerkkien kautta käyty keskustelu kiusaamisesta auttaa lasta oivaltamaan, että kiusaaminen tuntuu yhtä ikävältä, tapahtuipa se koulussa tai somessa. Lasta voi päivän muiden kuulumisten lomassa rohkaista näyttämään, mitkä kuvat ja jutut tuntuivat tänään kivoilta, mitkä ikäviltä.

 Lue lisää aiheesta:

Säädä lapsesi puhelin kerralla kuntoon!

Lasten aika kuluu YouTubessa ja WhatsAppissa – ruutuaika jopa kuusi tuntia päivässä

Puhelin koululaiselle – ota ainakin nämä huomioon

Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli