13joulukuu

HS:n vertailussa selvittettiin kännykkäliittymät ”juttelijalle”, ”keskivertokäyttäjälle” ja ”viihdekäyttäjälle”

Hesarin tuore liittymälaskuri ja vertailu pyrkii auttamaan kuluttajia sopivan kännykkäliittymän valinnassa. Tai käytännössä ainakin välttämään huonoiten sopivat. 🙂 Selvityksessä oli mukana pienen ja pippurisen haastajan Moi Mobiilin lisäksi perinteisemmät Dna, Telia ja Elisa Saunalahti. Tulokset ovat herkullisia.

Erilaisia vaihtoehtoja on kymmenittäin, jonka takia mutkia on jouduttu vetämään suoraksi. HS vertailee liittymiä kolmen kuvitteellisen esimerkkikäyttäjän kautta: Juttelija, Keskivertokäyttäjä ja Viihdekäyttäjä. Alla on kuvattu esimerkkikäyttäjien tottumuksia. Kannattaa tutkailla hetki. Mikä näistä kuvaa sinua?

Juttelija 

 • Puhelut. Soittelet paljon, useampi tunti viikossa
 • Tekstarit. Lähetät runsaasti, muutamankymmentä viikossa
 • Mobiilinetti. Et käytä juuri lainkaan, muutama pikavesti tai lyhyt nettiselaus viikossa

HS:n selvityksen voittaja: Moi-liittymä Rajattomalla puheella 🏆

Kommentti: Mielenkiintoista, että Moi ei edes tarjoa tekstaripaketteja, mutta oli halvin siitä huolimatta. Ja hintaan sisältyy silti 4 gigan edestä mobiilidataa. 👍 Lähetätkö tekstareiden sijasta lähinnä pikaviestejä? ”Silloin Moi Mobiili voi tulla kuukaudessa jopa noin 10 euroa halvemmaksi kuin Dnan Rajaton 4G Teho ja Elisa Saunalahti Huoleton 4G.”, toteaa HS.

Keskivertokäyttäjä

 • Puhelut. Soitat säännöllisesti, tunnista kahteen viikossa
 • Tekstarit. Lähetät jonkin verran, ehkä kymmenen viikossa
 • Mobiilinetti. Käytät säännöllisesti, uutisia, somea, tiedonhakua, mutta vähäistä videotoistoa

HS:n selvityksen voittaja: Telian M-Paketti 🏆

Entä miten Moi pärjäsi näissä kahinoissa? ”M-Paketti päihittää hiuksenhienosti Moi Mobiilin Rajattoman Puheen, jonka lähtöhinta on halvin. Moi Mobiilin asiakkaana kulut voivat jäädä nousematta niin korkeaksi kuin HS:n Keskivertokäyttäjällä, jos lähettää vähemmän tekstiviestejä. Toisaalta vähänkin runsaampi netin käyttö puolestaan nostaa herkästi hintaa, koska liittymän hintaan kuuluu dataa vain 4 gigaa”, tuumaa HS.
Jos mobiilidataa tarvitsee vähän enemmän ja haluaa maksaa käytön mukaan, lisägiga kustantaa vain 1,5 euroa. Jos roimasti enemmän, saa Mun Moi -äpin kautta rajattoman datan päälle 12 eurolla/kk. 👌

Viihdekäyttäjä

 • Puhelut. Soittelet lyhyitä puheluita, ehkä vartista puoleen tuntiin viikossa
 • Tekstarit. Lähetät tekstiviestejä jonkin verran, alle kymmenen viikossa
 • Mobiilinetti. Käytät jatkuvasti ainakin videota, musiikkia, uutisia tai somea

HS:n selvityksen voittajatrio: Moi-liittymä Rajatomalla datalla 🏆 / Dna Nopea 4G Paketti / Telia L-Paketti

HS kommentoi heti perään: ”Jos ei käytännössä soita tai lähetä perinteisiä tekstiviestejä kännykällä, mutta käyttää kännykkää muuten lähes koko ajan – kuten moni Viihdekäyttäjä nykyään tekee –, Moi Mobiilin Rajaton data on paras liittymä.” ☝️ Eikä Moihin tarvi sitoutua määräaikaisella sopimuksella kuten Dna:n verrokkiin. Eikä maksaa ylisuurta (meidän mielestä) 10 tunnin puhepakettia tai 600 tekstarin pakettia kuten Telialla.

Mutta, mutta.

Tuntuuko vaikealta samaistua yhteenkään esimerkkikäyttäjään? Ei sinänsä yllätys, koska Viestintäviraston tilastotkin kertoo, että esim. tekstareiden suosio laskee kuin lehmän häntä. Ihan luonnollista kun on WhatsApp, Viber, Telegram, WeChat ja muut pikaviestiäpit.

Samalla toinen Viestintäviraston tilasto elokuulta vahvistaa, että ”nettipuhelujen käyttö yleistyy voimakkaasti”. No kaikkihan sen tietää. Paitsi vanhat operaattorit, ehkä? 🙊 Eli esimerkkikäyttäjiin voisi ihan hyvin lisätä vielä neljännen:

Nykyaikainen käyttäjä

 • Puhelut. Jonkin verran perinteisiä puheluita, puoli tuntia viikossa, päälle ääni- ja videopuheluita netin yli
 • Tekstarit. Tekstiviestejä yksi viikossa, pikaviestejä sitäkin enemmän
 • Mobiilinetti. Dataa kohtalaisesti viikottain, uutisia, somea ja satunnaista videotoistoa, kotona ollessa wifissä

Nykyaikaiselle käyttäjälle ei ole järkeä ostaa ylisuuria tekstari- tai puhepaketteja, vaan maksaa käytön mukaan. Yle on muuten samaa mieltä. Ainoa poikkeus on jos haluaa tiirata paljon videoita kodin wifi-yhteyden ulottumissa – silloin kannattaa ottaa rajaton data käyttöön. Mikä liittymä istuu kuin nenä päähän? Moin kanssa nykyaikainen käyttäjä maksaa vain 12,82 euroa/kk! 😍 Tuo on muuten heittämällä pienempi summa kuin yksikään HS:n vertailussa.

(Eli perusmaksu johon sisältyy 4 gigaa mobiilidataa 6 € + puheluita 120 min, 6,6 € + tekstareita 4 kpl, 0,22 €)

Ja jos mobiilidataa haluaa joskus käyttää kodin ulkopuolellakin olan takaa, niin sen kuin näpäyttää Rajattoman datan käyttöön 12 eurolla sille kuulle Mun Moi -äpissä, jolloin saldo on 24,82 euroa/kk. Jonka jälkeen luultavasti alkaa suosimaan pikaviestejä ja nettipuheluita ja summa voi pelkästään pienentyä. 🤗

Jos et jo tutustunut, niin nyt kannattaa tutustua nykyaikaiseen Moi-liittymään.

PS. Tiesitkö? Jos keskität useamman liittymän Moille, saat liittymiin kuuluvan mobiilidatan yhteiskäyttöön. Ihan superkätevää etenkin jos yksi perheenjäsen käyttää mobiilidataa paljon mutta toinen ei sitä juurikaan tarvitse.

PPS. Ei muuten ollut ensimmäinen kerta kun Moi saa suitsutusta, Iltalehden aiemmin tekemä Liittymien jättivertailu oli yhtä Moi-juhlaa. 😘

Lue lisää aiheesta:

Liittymän vaihto ajankohtaista? Lue päivitetyt suositukset kunkin tyyppiselle käyttäjälle!

Yle ja viestintäministeriö uutisoi: Nyt moni maksaa tyhjästä

Jos olet vaihtamassa liittymää, lue tämä muistilista ensin!

Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli